Wednesday, February 13, 2008

I love love

Traiesti cu adevarat doar atunci cand esti deschis si darui, cand nu te temi de nimic; esti deschis, vulnerabil, intr-o continua sarbatoare.
Osho
Anul trecut am ales sa ma sarbatoresc singura de Valentine's Day. Intr-un fel sau altul, e ziua din an pe care stiu sigur ca o voi petrece singura, inecata in rauri de ciocolata. Am fost de-a lungul timpului una dintre aceia indignati ca imprumutam sarbatori de la imperialistii aia superficiali. Imi place sa cred ca impacarea cu care m-am trezit de dimineata e un semn de maturitate. Eu zic sa sarbatorim chestia asta. Sa-i lasam pe copii sa se pupe, sa-si ia flori, ciocolata si telefoane, sa se casatoreasca pentru o zi, sa-si declare dragoste eterna, sa-si bea iubirea in baruri roz cu lumina difuza. Daca avem nevoie de ceva acum, in mod sigur avem nevoie de iubire. Iubirea sub toate formele ei. Bineinteles, ne putem sarbatori dragostea zi de zi, dar de ce sa nu-i lasam o singura amarata de zi pe an, in care sa ne oprim din orice facem si sa cumparam flori.
Ma irita intr-adevar miile de inimioare de peste tot... ma irita strategiile de marketing, si mai ales ma irita ca lumea e plina de cei care simt ca nu au ce sarbatori de ziua indragostitilor. Daca tot e o sarbatoare a iubirii, sa fie a iubirii sub toate formele ei. Sa punem o floare pe biroul plin de hartii, sa scoatem capul pe geam, sa ne amintim de cei care ne iubesc.
Sarbatoare de imprumut, se zice. Toate sarbatorile sunt mai mult sau mai putin importate. Crestinismul a fost la inceput un cult parazit, multe din obiceiurile asociate sarbatorilor sale fiind imprumutate si schimbate. In plus, ne-a amintit de Dragobetele nostru. Fara publicitatea de Valentine's Day, ar fi ramas o sarbatoare regionala sau chiar s-ar fi uitat. Avem doua zile ale iubirii in luna in care puhoaiele dinspre munte se umfla de la zapada topita. Ce vreti mai frumos de atata? Scriu prost si nu ajung la ideea cu care am inceput sa scriu. Dar macar de data aceasta, nu ma mai stramb la perechile frumoase care se plimba pe sub nasul meu. La urma urmei, lumea asta cu-o iubire va scapa...

1 comment:

Dan-Andrei Chira said...

da.... dar revolta pe care-o aveai pentru sarbatoarea asta nu te-a oprit sa scrii si tu "valentine" cand erai tanara. chiar daca sub alt nume, chiar daca in umbra.