Tuesday, February 19, 2008

Top of the food chain

In timp ce eram ocupata cu viata mea marunta, bar-hopping and waiting by the phone, facandu-mi griji pentru nimicuri si asa mai departe, Pamantul s-a mai invartit de cateva ori si sunt uimita cate s-au intamplat intre timp.
Kosovo si-a declarat independenta, sustinut de SUA si aprobat de marile puteri europene. Din cate am auzit, un grup de maghiari s-a postat in fata Casei Matei ca sa ceara autonomie pentru secuime. La urma urmei, ca cetateni romani, au tot dreptul de a o face. Daca cererile lor vor fi luate in seama e partea a doua.

Si Fidel Castro a avut bunul simt pe care putini i l-ar fi ghicit de a se retrage la timp. Asta ma inclina sa-l privesc asa cum si-l aminteste prietenul sau, Gabito: "He's a man of ironclad discipline, inexhaustible patience, colossal ideas and insatiable illusions". Normal, Cuba ar fi putut sa o duca mult mai bine. Dar americanii care dau vina pe sistemul politic al Cubei pentru nivelul de viata al locuitorilor sai ar trebui sa se gandeasca de doua ori si sa-si aminteasca de embargourile americane inca din anii '60, datorate faptului ca le-ar fi placut sa-i inchida gura lui Fidel, asa cum le-ar placea acum sa i-o inchida lui Chavez. Trebuie sa ne uitam si pe cealalta parte a monedei.
Lectia zilei, asa cum este ea formulata de Sorana dintotdeauna, este: don't take shit from anybody. Cei puternici vor supravietui chiar si cand o lume intreaga e impotriva lor. 'Cause they're top of the food chain.

No comments: