Thursday, May 8, 2008

Ziua barbatului

OK, fie. Am inteles cum sta treaba. Barbatii s-au saturat sa-si vada teritoriile invadate de femei. Nu au ce cauta pe stadioane sau la volan, femeia nu trebuia lasata sa se ridice in picioare cand a terminat de spalat pe jos, in genunchi ii sta cel mai bine. Wow, firmele producatoare de bere s-au apucat sa faca beri "masculine" si au proclamat ziua barbatului, facand pana si din consumul de bere o activitate legata de gen. Fetitele poarta roz si beau Redd's, baietii poarta albastru si beau Stejar.
Stiu, s-au saturat de noi. Suntem superficiale, infantile si mai ales drama queens. Da, avem teorii si tipare dupa care ne luam, la fel ca aproape toata lumea, un proces psihic in absenta acestor tipare nu ne-ar ajuta nici sa alegem intre o ligura si o furculita. Cele mai multe dintre noi ne reevaluam constant sabloanele de gandire. Nici o fetita nu viseaza vreodata ca va merge pe strada cu un barbat cu burta si chelie (decat daca e tatal ei), si totusi noi am invatat sa iubim barbatii asa cum sunt. Da, ne plangem, dar asta fac si ei. Daca nu ne-am astepta mereu randul sa vorbim si chiar ne-am opri sa ne ascultam unii pe ceilalti (sau pe noi insine), am ramane uimiti de faptul ca dorim cam aceleasi chestii. Si femeile vor orgasme, si barbatii vor sa-i tina cineva in brate, dar primul care recunoaste asta se trezeste cu o spranceana ridicata right to his face.
M-am saturat sa scriu despre chestiile astea, lumea ma face feminista radicala, fara sa aiba habar ce e ala feminism. Mi se reproseaza ca sunt prea agresiva, plina de sine, egoista. (Nici nu vreau sa intru in subiectul "daca un barbat e asa, mama, ce coaie are... o femeie, in schimb...") Oi fi. Sunt eu de toate, dar nu am timp de atata filosofie. Ma bucur doar ca nu sunt supusa si insipida.

3 comments:

Anonymous said...

Cand femeile vor sa faca ceva cec fac barbatii....e ok pt ca se numeste miscare de emancipare..cand barbatii vor sa faca ceva ce au sau fac femeile...?!?unde e greseala daca vrem o zi a noastra in care nici makar nu am cerut flori, cadouri sau alte lucruri...doar sa stim ca e o zi in care noi sa ne simtim importanti...in america este father's day care e mai important decat ziua femeii...
spune-mi diana cei asa gresit ca vrem o zi doar pt noi odata pe an? spune-i emancipare a barbatului daca vrei

Daisy said...

Problema e cu totul alta. Si in Portugalia ziua tatalui este o sarbatoare mai importanta decat ziua femeii si e o zi foarte misto pentru ei pentru ca o petrec cu fii si tatii lor. E ok daca primim zi libera de 5 mai de-acum incolo si daca le ducem barbatilor flori. Singura mea obiectie era la transformarea zilei barbatului intr-o strategie de marketing pentru bere, chestie ce da pe gender boundaries discourse, chestie care pe mine in advertisingul romanesc ma irita, dar care nu pot afirma ca este ceva gresit. Pur si simplu nu-mi cade bine.

Anonymous said...

Din cate stiu eu, o companie are dreptul la liber arbitru in ceea ce priveste targetul. Iar daca ei, din date si sondaje, cred ca facand o zi a barbatului castiga mai bine si le cresc vanzarile..e si normal ca o fac..oricine cu putin cap ar face-o..Nu cred ca vorbim aici de discriminare ci doar de date stiintifice. Daca ar fi facut o zi a femeii, nu le-a fi crescut cota de piata la fel,nu? Aici nu e vorba de sex sau rasa, e vorba de-o economie in care exista strategii de marketing, mai mult sau mai putin morale.